973 530 554|c5005685@xtec.cat
Aplicacions de la biomecànica en els àmbits clínic i de l’esport 2018-11-08T15:27:42+00:00

Project Description

Aquest passat dimecres dia 7 de novembre, vam iniciar la Setmana de la ciència 2018 amb la  Xerrada d’en Josep M Font Llagunes (professor i investigador de la UPC).


Ens va fer una presentació del projecte Biochemical Engineering Lab (CREB_UPC) d’aplicació en l’àmbit clínic i de l’esport. En aquest projecte hi participen un grup d’investigadors de la UPC i també professionals de l’institut Guttmann.

Va explicar com la utilització de sensors els ha permès obtenir un simulacre virtual de moviment basat en fets reals i , a partir d’aquesta informació, dissenyar un exoesquelet per poder ser utilitzat per caminar a les persones amb alguna discapacitat motriu. El fet de caminar implica per a les persones una sèrie de processos cíclics que es van repetint al llarg del moviment. A partir d’uns sensors han pogut determinar amb precisió cada procés i això ha permès construir un exoesquelet que permet la mobilitat de persones amb lesions medul·lars o nens/es que han patit un ictus. De moment aquest exoesquelet no està comercialitzat encara però totes les proves que s’han fet amb voluntaris han tingut molt bona acceptació.

També aquests estudis modelitzats de moviment humà s’han utilitzat per desenvolupar models virtuals a partir dels moviments d’esportistes d’èlit. Amb això han pogut determinar per exemple quin és el millor angle del canell quan es fa el llançament de la pilota a la cistella de bàsquet o quins són els moviments que realitza un esportista que practica marxa atlètica perquè sempre mantingui contacte amb el terra.

En finalitzar, el ponent va acabar amb la següent reflexió:

Per les persones sense discapacitat, la tecnologia fa la vida més fàcil.
Per les persones amb discapacitat, la tecnologia fa les coses possibles.

Va ser una xerrada molt profitosa que ens va mostrar una de les moltes aplicacions de la física en el nostra vida diària i també ens va servir per conèixer de primera mà com es realitza una investigació a nivell universitari.

DEPARTAMENT DE CIÈNCIES

 

 

 

GuardiesB
×
×