973 530 554|c5005685@xtec.cat
Projecte Rius: Visita d’un tram del riu Sió a Sedó 2018-10-31T13:12:44+00:00

Project Description

Projecte Rius 2018

Uploaded by Galeria Vídeos on 2018-10-31.

El passat 22 d’octubre, amb els alumnes de 2n d’ESO que cursen l’optativa d’Entorn verd, vam anar a fer un estudi de la qualitat del riu Sió. Ens va acompanyar la Judit del Consell Comarcal de La Segarra.

Aquesta activitat es fa cada any dins el Projecte Rius. És un Projecte a nivell Estatal, iniciativa de l’Associació Hàbitats, una entitat sense afany de lucre que treballa per apropar les persones als rius i les rieres.

La finalitat de la nostra sortida és estudiar la qualitat del riu Sió en un tram concret, fomentar en els alumnes l’aplicació del mètode científic i promoure la consciència ambiental.

La nostra sortida va constar de 3 parts:

  1. Una anàlisi visual

Ens vam fixar en com estava la ribera del riu, com era l’estrat herbaci, el tipus de material de la llera del riu, si hi havia residus o no… Ens va sobtar que, justament degut als aiguats que hi va haver a la zona els dies previs, molt material havia estat arrossegat pel riu i havia quedat situat fora de la pròpia llera, mostrant així la crescuda que havia tingut els dies previs.

  1. Una anàlisi físico-química

Vam mesurar la temperatura de l’aigua, la transparència, el pH, la concentració de nitrats, l’oxigen dissolt, el color i l’olor de l’aigua. Tots aquests paràmetres són indicadors de la qualitat de l’aigua.

També vam mesurar el cabal del riu a partir de la seva secció i la seva velocitat. Per a això, ens vam haver de posar dins el riu. L’aigua era ben freda! Els alumnes s’ho van passar molt bé tot i haver perdut, gairebé, més d’una xancleta…

  1. Finalment, vam fer una anàlisi biològica

Consistia en “pescar” amb l’ajuda d’uns coladors i unes safates de plàstic, macroinvertebrats que viuen al substrat del riu. Vam trobar larves de mosquits, gambetes de riu, sangoneres, cargols d’aigua, efímers,…El conjunt de macroinvertebrats que trobem als rius (o la seva absència) són indicadors de la qualitat de l’aigua.

Després de tot aquest estudi, ara ens queda la tasca d’introduir tots els resultats que vam obtenir al web del projecte rius. D’aquesta forma, totes aquestes dades, igual que les de la resta de voluntaris del projecte rius, seran públiques i es podrà anar fent un seguiment de la qualitat d’aquest i de molts altres rius durant els pròxims anys.

DEPARTAMENT DE CIÈNCIES NATURALS

  

GuardiesB
×
×