Dia Europeu de les llengües 2019-09-26T10:04:06+00:00

Project Description

DIA INTERNACIONAL DE LES LLENGÜES EUROPEES

Avui, 26 de setembre, és el dia Internacional de les Llengües Europees. Com cada any, els departaments de llengües del nostre centre realitzarem amb els alumnes diverses activitats per celebrar aquesta data.

Aquí us deixem un decàleg que recull els punts fonamentals de la Declaració Universal dels Drets Lingüístics:

1. La diversitat lingüística és un patrimoni de la humanitat, que ha de ser valorat i protegit.

2.   El respecte per totes les llengües i cultures és fonamental en el procés de construcció i manteniment del diàleg i de la pau en el món.

3.   Cada persona aprèn a parlar en el si d’una comunitat que li dona la vida, la llengua, la cultura i la identitat.

4. Les diverses llengües i els diversos parlars no són només mitjans de comunicació; també són el medi en què els humans creixen i les cultures es construeixen.

5.   Tota comunitat lingüística té dret que la seva llengua sigui utilitzada com a oficial en el seu territori.

6.   L’ensenyament escolar ha de contribuir a prestigiar la llengua parlada per la comunitat lingüística del territori.

7.   El coneixement generalitzat de diverses llengües per part dels ciutadans és un objectiu desitjable, perquè afavoreix l’empatia i l’obertura intel·lectual, alhora que contribueix a un coneixement més profund de la llengua pròpia.

8. La traducció de textos –particularment dels grans textos de les diverses cultures– representa un element molt important en el necessari procés de més coneixement i respecte entre els humans.

9.   Els mitjans de comunicació són altaveus privilegiats a l’hora de fer efectiva la diversitat lingüística i de prestigiar-la amb competència i rigor.

10. El dret a l’ús i protecció de la pròpia llengua ha de ser reconegut per les Nacions Unides com un dels drets humans fonamentals.

Pensem-hi…
 

GuardiesB
×
×